Porady

Naczynia turystyczne – czyli jak gotować w terenie?

• Bookmarks: 14 • Comments: 23


Wyprawa w nieznane lub leśnymi szlakami, w samotności, lub z najlepszym kompanem jest niezwykle ekscytującą wizją. Jeżeli to Twoje pierwsze kroki w trekkingu i survivalu, to musisz z dużą starannością przygotować niezbędny Ci ekwipunek. Warto zabezpieczyć się na różne okazje i sytuacje – nie zawsze będzie możliwość podejścia do sklepu, czy posilenia się w schronisku. Jednocześnie, przemierzając codziennie kilometry z plecakiem na plecach, należy zadbać o odpowiedni posiłek, który dostarczy niezbędną liczbę kalorii i składników odżywczych. W tym celu trzeba skompletować podręczne zaplecze gastronomiczne. Poza kuchenką turystyczną niezbędne będą także naczynia, a także sztućce – bo przecież w czymś trzeba jedzenie przygotować. Głównymi cechami, jakimi powinny charakteryzować się naczynia turystyczne jest niska waga (przecież będziemy nosić je na naszych plecach), funkcjonalność i solidne wykonanie. 

Jakie naczynia turystyczne wybrać?

Wiele początkujących piechurów zadaje pytanie związane z doborem menażek. Czy warto nosić ze sobą cały zestaw ganków, czy może wystarczy jeden metalowy kubek uniwersalny? To zależy od specyfiki wyprawy. Jeżeli będzie to krótka wędrówka z jednym noclegiem, wówczas można ograniczyć się do kubka i jednego naczynia – odradzamy tylko jedno naczynie. Jest to mało komfortowe rozwiązanie, szczególnie gdy zechcesz napić się gorącej herbaty do kolacji. Warto zaopatrzyć się w cały zestaw garnków turystycznych, z których będziecie mogli wybrać te niezbędne na daną wędrówkę. 

W ofertach sklepów dostępnych jest wiele modeli naczyń turystycznych. Najpopularniejsze są zestawy naczyń turystycznych wykonane z aluminium. Są lekkie i jednocześnie pozwalają na bezpieczne przygotowanie posiłków zarówno na kuchence turystycznej, jak i na ognisku. Najczęściej garnki turystyczne mają odczepianą rączkę, którą można przymocować w razie potrzeby do innego garnka. To znacznie zmniejsza objętość naczyń w bagażu i sprawia, że są lżejsze. 

Jeżeli planujesz dalsze wyprawy, warto rozważyć zakup składanych naczyń turystycznych marki Sea To Summit. Dno takich składanych naczyń wykonane jest z trwałego aluminium, a ścianki garnka z wytrzymałego silikonu. W takim garnku ugotujesz posiłek na kuchence gazowej. Potem po prostu myjesz go, składasz i chowasz do plecaka – zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Artykuł powstał przy współpracy z firmą Morowo.

comments icon23 comments
23 notes
15 views
bookmark icon

Write a comment...

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *